Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Project Coba Junction School Gestart

In het noorden van Sierra Leone, dicht bij de grens met Guinea, ligt een afgelegen dorpje, Coba Junction. In deze streek leven de mensen van de opbrengsten van kleine akkertjes. Ook houdt men er kippen, geiten en koeien voor melk, eieren en vlees. In de buurt van Coba Junction liggen nog zeven dorpjes. In totaal wonen er zo’n 4000 mensen, waaronder veel kinderen in de schoolgaande leeftijd.

De inwoners van Coba Junction hebben ons op 14 augustus 2012 een brief geschreven en het verzoek gedaan om samen met hen een school te bouwen. Het schooltje dat er nu staat is een constructie van houten palen en palmbladeren. Deze hut kan maximaal zo’n 50 kinderen huisvesten. Dat komt dus neer op twee klassen.

In januari 2013 stonden er 169 leerlingen bij deze basisschool ingeschreven. Dit houdt in dat de overige kinderen les krijgen in de open lucht, zoveel mogelijk in de schaduw van een boom. Dit kan echter alleen in het droge seizoen (november – april). Na het regenseizoen (mei – oktober) moet het schooltje weer opnieuw opgebouwd worden. De regen in Sierra Leone gaat namelijk vaak gepaard met hevige windstoten en onweer. Dit betekent dat de kinderen maar zo’n zes maanden per jaar les krijgen!

In de brief van de Town Chief (een soort burgemeester) vraagt hij onze hulp om een stenen basisschool te bouwen, zodat de kinderen ook in het regenseizoen les kunnen krijgen. Wij willen hier graag gehoor aan geven en een school met vier klaslokalen en mogelijkerwijs een lerarenkamer en bibliotheek realiseren. Verder willen wij bij de school voldoende toiletten (zogenaamde ‘VIP latrines’ – latrines met privacy) en zo mogelijk ook een waterput aanleggen.

De kosten van dit project begroten we op ruim € 44.000.

Het Sint Maartenscollege in Voorburg heeft maar liefst €8.359 ingezameld door het organiseren van allerlei activiteiten, waaronder “So you think your teacher can dance”, een fantastische danswedstrijd tussen de docenten van deze school. Verder heeft Wilde Ganzen toegezegd 50% van het totaalbedrag dat wij voor dit project ophalen, bij te leggen.

We hopen zo een groot deel van het benodigde geld te kunnen ophalen, maar zijn ook afhankelijk van andere sponsors en deelname aan activiteiten zoals de Dam tot Damwandeltocht, niet alleen om de school te kunnen bouwen, maar ook om meubilair te kunnen aanschaffen en (een deel van) de docentensalarissen te kunnen betalen. Het lesmateriaal wordt verstrekt door de overheid van Sierra Leone.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.